När någon visar sitt rätta jag!

Jag har ett flertal gånger hört människor säga något i stil med, ”jag men nu visar han/hon sitt riktiga jag”, när personen i fråga blir arg och säger något olämpligt.
 
Har inte ni också varit med om det?
 
När jag hör frasen, brukar jag ställa följande fråga: ”Har du någonsin varit så arg och sagt något olämpligt till någon som du egentligen inte menar och ångrar att du har sagt det?”. Så jag ställer den frågan till er nu. Har ni varit med om det?
 
Hittills har inget svarat att de inte har varit med om någon liknande situation och ingen har förnekat att de har sagt något de inte menar när de har varit arga. Ändå tycker de inte att den arga sidan var deras riktiga jag.
 
Kom ihåg att de allra flesta människor kan bli arga på ett eller annat sätt och det är ett inbyggt försvarsmekanism för oss människor. De flesta av oss vill inte bli arga, men blir det ändå av en eller annan anledning. För att försvara sig själv kan man säga ”korkade” saker man inte menar. Det är inte att visa sitt riktiga ansiktet. Speciellt om det är en engångsföreteelse. Med det sagt, så innebär det inte att man ska säga vad som helst när man är arg och förvänta sig att bli förlåten.
 
Det går att träna sig själv att hantera liknande situationer för att kunna hinna tänka innan man säger något ”dumt”, eftersom det är väldigt svårt att ta tillbaka något som man redan har sagt.
Om vi tar ett slät oanvänt A4 papper och skrynklar till den och sedan försöker få den att blir slät igen, ser vi att det är väldigt svårt att få den helt slät igen. Spåren sitter kvar. Elaka ord sårar på samma sätt och kan sätta djupa spår hos människor.
När du känner att du börjar bli arg, hjärtat pumpar snabbare och du kanske känner obehag i situationen. Andas djupt tio gånger och försök att ta dig från den situationen om det är möjlig. säg gärna till att det som har sagts eller har hänt har påverkat dig och du behöver tid för att hämta dig. Ibland räcker det med bara två minuters tänkande och ensamhet för att du ska börja fundera på vad det egentligen är som triggar dig. Den som kan hantera sin ilska, når också fram bättre till andra människor.
Jag önskar att jag själv kunde göra så varje gång jag blir arg. Det är inte lätt, men träning ger färdighet och jag blir bättre och bättre på det med åren. Som tur är blir jag väldigt sällan arg på jobbet.
 
Har du tips att dela med dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait